martes, 1 de marzo de 2016

PROBLEMA 1

Estem a A, mesurem l’angle
davall el que es veu l’edifici
(42º), ens n’allunyem 40 m i
tornem a mesurar l’angle
(35º). Quina és l’altura de l’edifici
i a quina distància ens
en trobem?

Observa la il·lustració:


SOLUCIÓ


  -La altura és 125,97 m. La primera distància és 139,90 m, i ara, després d'allunyar-nos 40 m, estem a 179,90 m.

La història de la trigonometria es remonta a fa uns quants centenars d'anys, aproximàdament a l'any 4000 a.C. La primera cultura coneguda que utilitzava la trigonometria és els babilonis, una cultura molt avançada pels seus temps. 
Se sap amb molta certesa que els babilonis calculaven distàncies mitjançant raons trigonomètriques, s'han trobat diverses tauletes d'argila amb escriptura cuneïforme (famosa escriptura dels babilonis) que demostren aquests fets. 

Tauleta amb escriptura cuneïforme

Més tard la trigonometria es va escampar per altres regions del planeta, sent una peça fonamental per poder calcular distàncies entre punts, altures, mitjançant triangles. 

Tot seguit us posem un llistat de diferents països que van utilitzar la trigonometria: 

Índia : A l'índia, al segle 5 d.C es va definir per primera vegada les raons del sinus i el cosinus moderns, gràcies a un astrònom anomenat Aryabhata. 
                                                             
2064 aryabhata-crp.jpg                                                             
 Estàtua d'Aryabhata

Món musulmà / Àrab: Poca gent sap que al llarg de la història la majoria de grans astrònoms, físics i matemàtics han estat àrabs / musulmans. 
La feina produïda pels indis al cap d'uns anys va ser millorada pels àrabs. Fa unes setmanes vem posar un famòs matemàtic àrab com a personatge de la setmana, Abu'l Wafa. Aquest matemàtic va contribuir molt en millorar les raons trigonomètriques, i va treballar molt en tangents de circumferències. 

Catalunya: Un matemàtic català molt important anomenat Savasorda va traduïr les taules que contenien les raons trigonomètriques al llatí, fet que va contribuir molt en el desenvolupament de la trigonometria a occident. 

Al llarg del temps la trigonometria ha anat adquirint importància, i sempre és útil mirar enrere per poder veure l'evolució de les coses.