martes, 1 de diciembre de 2015

Hola Infomatemàtics!!
Aquí us  deixem un post parlant d'un grandíssim matemàtic indi: SRINIVASA RAMANUJAN.

Va ser un matemàtic indi. De família humil, que als set anys va assistir a una escola pública gràcies a una beca. Deia que en somnis se li apareixia una de les seves deessa i li deia formules i recitava als seus companys de classe fórmules matemàtiques i xifres de π.

Als 12 anys dominava la trigonometria, i als 15 li van prestar un llibre amb 6.000 teoremes coneguts, sense demostracions. Aquesta va ser la seva formació matemàtica bàsica. En 1903 i 1907 no va aprovar els exàmens universitaris perquè només es dedicava a les seves diversions matemàtiques.

En 1912 va ser animat a comunicar els seus resultats a tres distingits matemàtics. Dos d'ells no li van respondre, però sí ho va fer Godfrey Harold Hardy, de Cambridge. Hardy va estar a punt de tirar la carta, però la mateixa nit que la va rebre va seure amb el seu amic John Edensor Littlewood a desxifrar la llista de 120 fórmules i teoremes de Ramanujan. Hores més tard creien estar davant l'obra d'un geni.


Abans de acabar aquest post ens agradaria comentar-vos  sobre un llibre que parla d'ell que es diu: EL CONTABLE HINDÚ, de David Leavitt.

martes, 24 de noviembre de 2015

Hola infomatemàtics!!

Aquí us deixem un vídeo super interessant sobre els FRACTALS. Esperem que us agradi i comenteu què us sembla, perquè el video val molt la pena.



Hola infomatemàtics!!!


Georg Ferdinand Ludwig Philipp Cantor fou un matemàtic i filòsof alemany que va néixer a San Petersburgo al 1845 i va morir a Halle al 1918.

Cantor va estar en Rússia amb la seva família durant onze anys, fins que la delicada salut del seu pare va obligar-los a traslladar-se a Alemanya. Al 1862 va ingresar en la Universitat de Zurich, però després la mort del seu pare, es va traslladar a la Universitat de Berlín, on va estudiar matemàtiques, física i filosofía. Es va doctorar al 1867 i començà a treballar com a professor en la Universitat de Halle.

Cantor va definir els conceptes de conjunt infinit i de conjunt ben ordenat, i va demostrar que el conjunt dels nombres reals és "més gran" que el conjunt dels nombres naturals, tot i ser infinits ambdós.       


            Georg Cantor2.jpg  .



lunes, 23 de noviembre de 2015

Planilandia

Hola Infomatemàtics!
Aquí us deixo un llibre que està molt bé, es diu Planilàndia. Com veieu per el títol tracta d 'un món on els personatges són figures planes i tot és pla. El llibre és antic ,sí, pero tracta molt bé el tema de les dimensions i les figures. 

A més a més s'ha fet una pel·lícula ambientada en el llibre amb el títol de Flatland.  Només té 100 pàgines així que és un llibre curt i no és dificil de llegir.Aquest llibre va inspirar un altre libre anomenat Planiverso escrit per un altre escriptor.




martes, 17 de noviembre de 2015

LEMNISCATA

Què és Lemniscata? Lemniscata és un tipus de corva descrita per la següent eqüació: 

La cosa més curiosa és la representació d'aquesta eqüació en un sistema de coordenades. Si la representem quedaría un dibuix així:

  
                                           

Amb aquest tipus de corva representem l'INFINIT. Però, què és l'infinit?

-L'infinit fa referència a una cantitat sense límit o final, contrari de finit. 
Al llarg del temps l'infinit ha suposat un problema a les matemàtiques. 

En aquest eix cronològic veiem 4 fets importants en l'història de l'infinit: 





En conclusió, EXISTEIX L'INFINIT? Volem que deixeu la vostra resposta als comentaris. 






 Hey!!
 Com va tot infomatemàtics?!
 Aqui us deixem un video de la NASA (National Aeronautics and Administration) on ens ensenyen com de divertit és jugar amb l'aigua a l'espai!!!
-INCREÍBLE!!



lunes, 9 de noviembre de 2015


ATENCIÓ!!! No podeu faltar al event mes important y divertit de matemàtiques per els estudiants!, les proves CANGUR! Les proves Cangur és un concurs preuniversitari de matemàtiques que s'organitza en més de 30 països, amb l'objectiu d'acostar les matemàtiques als més joves i intentar despertar el seu interés. La competició es porta a terme anualment el mes de març.


Segons l'opinió dels organitzadors, les competències que es posen a prova en el Cangur són una combinació entre la lògica i les matemàtiques, no únicament el coneixement de fórmules. A més aquest any 5é de primària també hi participarà. La primera edició a Catalunya es realitzà a l'any 1996 amb 1.000 alumnes i 100 escoles. La edició de 2015 tingué 24.449 alumnes d'entre 3r d'ESO i 2n de Batxillerat, de un total de 651 centres catalans.

 -Perquè aneu practicant aquí us deixem link amb l’examen cangur de nivell 2 de l’any passat.

A més a més...


miércoles, 4 de noviembre de 2015


 Hola infomatemàtics!

Aquí us deixem un vídeo que hem fet nosaltres mateixos explicant algunes utilitats de les matemàtiques. És un video curt, visual i senzill, esperem que us agradi,

Si voleu comenteu altres utilitats interessants per així completar al màxim el video !

Vídeo : https://www.youtube.com/watch?v=3cyOwIo2aqg







martes, 3 de noviembre de 2015



Paolo ruffini va ser professor, matemàtic i metge. Va néixer a Valentano, un poble italià, al 1765. De més gran es va mudar a Módena on va estudiar matemàtiques, medicina, filosofía i literatura a la universitat.  






És conegut pel seu mètode, com Heró i la seva fòrmula, que vem publicar la setmana passada. El métode de Ruffini ens permet dividir polinomis entre (x-r), obtenint el quocient i el residu. 



En la següent web s'explica molt bé com fer aquest mètode. Espero que us sigui útil per si no ho sabíeu o per reforçar el coneixement.

WEB : http://www.vitutor.com/ab/p/a_8.html

Hola infomatematics!
Aqui us posem un mapa conceptual sobre els polinomis, explicant que són, posant alguns exemples, els elements que composen els polinomis i el seu valor numèric. Aquesta és una forma de poder estudiar o ordenar de una manera més clara per a que es pugui entendre.




      

martes, 27 de octubre de 2015

LA RACIONALITZACIÓ?

Què és la racionalització? La racionalització consisteix en treure les arrels del denominador. 

Per què ens serveix? La racionalització serveix, com quasi sempre a les matemàtiques, per facilitar-nos els càlculs. En aquest cas facilita la suma de fraccions.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Podem distingir 3 casos : 

- Cas 1: 




En aquest cas multipliquem NUMERADOR i DENOMINADOR per arrel de c: 
Com podem veure, l'arrel marxa del denominador. 
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- Cas 2: 





En aquest cas multipliquem numerador i denominador per : 


És a dir, multipliquem l'arrel del nombre elevat a l'arrel menys l'exponent anterior. 

Resolem:


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


- Cas 3: 




En aquest cas es multiplica el numerador i el denominador per el contrari del denominador. És bastant senzill; 



El contari de 3-2 seria 3+2, només has de cambiar el signe. 

Cal recordar que: suma per diferència és igual a diferencia de quadrats.


martes, 20 de octubre de 2015

Hola infomatemàtics, aquí us deixem una imatge que hem fet parlant d'Heró, un personatge històric important per les matemàtiques, i de la seva fórmula. 



lunes, 19 de octubre de 2015

Hola infomatemàtics! Aquí us deixem un esquema més clar sobre els nombres reals. L'hem creat mitjançant una web anomenada bubbl.us, per si us interessa. Esperem que us sigui útil.


martes, 13 de octubre de 2015

En aquest post us deixem l'enllaç a un vídeo curt i interessant. Parla sobre la importància de les matemàtiques a la vida.

Comenteu què us ha semblat el video!!!!



https://www.youtube.com/watch?v=pgyg6U6IBk8
Hola infomatemàtics! 
Com us va?

Bé, aquí us expliquem els nombres naturals, enters, racionals i irracionals un tema pràctic bàsic i interessant.



En aquesta imatge es veu clarament els diferents grups, uns englobant a altres. 

Els nombres naturals són qualsevol dels nombres que s'utilitzen per contar un conjunt. 

Els nombres enters són els nombres naturals, els negatius i el zero. 

Els nombres racionals són qualsevol fracció de nombres enters,  o més precisament, un enter i un natural positiu. 

Els nombres irracionals són nombres amb xifres decimals infinites, com el nombre d'or (phi) pi π, etc... 


Hola infomatemàtics!

Avui us deixem un problema sobre potències i arrels:

A la reacció de fusió nuclear que té lloc al Sol (masa =2.2·10^27 tones), desapareixen 4,2 milions de tones per segon. Troba, en notació científica i en quilograms, les mesures següents:

a) La massa que desapareix en un dia

b) La massa que desapareix en 1000 anys

c) El temps que trigarà el Sol a consumir la meitat de la seva massa actual.


d) Calcula ara en quilòmetres i expressat en notació cientifica quin és el seu radi sabent que la seva circumferència mesura 4.370.880.000 m.

Si teniu algun dubte poseu-ho a la capsa de comentaris !!!!

martes, 6 de octubre de 2015

Hola Infomatemàtics!

Us recomanarem uns llibres molt interessants de matemàtiques que vam llegir a l'estiu.

Un del llibres  s'anomena Longitud i va ser escrit per Dava Sobel. Aquest llibre tracta sobre els problemes que tenien els mariners per calcular la longitud, per saber en quin punt es trobaven. Si t'agrada la història és molt recomanable


L'altre llibre es titula El dimoni dels nombres i va ser escrit per  Hans Magnus. Tracta d'un nen al que no li agraden les matemàtiques, al qual se li apareix un dimoni a les nits que li parla d'aquestes. És més de tipus infantil, més fàcil de llegir. 

                           
Hola infomatemàtics!
Com ja sabeu aquest és un bloc molt variat on trobareu de tot i més: vídeos, enllaços, problemes i solucions i molt més.

Aquí us deixem un vídeo matemàtic molt interessant, sobre les matemàtiques a les pel·lícules


https://www.youtube.com/watch?v=zBuykQHFQ1Q